Een teambuilding organiseren met succes: 4 handige tips

- 27/12/2021 -

Ondertussen is elke organisatie bewust van het belang van een goede groepssfeer. Een hecht functionerend team is een must voor elk bedrijf. En het organiseren van een teambuilding ... Lees meer

Een teambuilding organiseren met succes: 4 handige tips

Ondertussen is elke organisatie bewust van het belang van een goede groepssfeer. Een hecht functionerend team is een must voor elk bedrijf. En het organiseren van een teambuilding draagt daar perfect aan bij. Want een teambuilding dat is… welja… “bouwen aan je team”. Het is tijd investeren om collegialiteit en vriendschap te winnen. Maar hoe ga je praktisch aan de slag? Dit artikel geeft je een houvast bij het organiseren van je volgende teambuildingactiviteit.

Organiseer je teambuilding op een juiste datum

Een teambuilding brengt collega’s samen en dus bijgevolg moet je je teambuilding organiseren op een moment dat je collega’s beschikbaar zijn. Kies een datum die goed voor je team uitkomt en die rekening houdt met vakanties en drukke periodes op het werk.

Voor organisatoren van teambuildingactiviteiten zijn donderdagen en vrijdagen de meest drukke dagen. Indien dit ook jouw voorkeursdagen zijn voor jullie groepsactiviteit, begin dan tijdig aan de planning. Zo zal je de meeste keuze hebben qua activiteiten en locaties.

Organiseer de dag niet propvol

De bedoeling van je teambuilding is onder meer dat je een ontspannen moment krijgt om elkaar als individu en als groep beter te leren kennen. Plan daarom je programma niet te vol. Wat iedereen wel apprecieert is voldoende tijd om met elkaar te praten zonder dat het over het werk hoeft te gaan. Voor je teambuilding stel je een planning op, met daarin ruimte voor spontane babbels en ingevingen van het moment. De band tussen de collega’s versterken, primeert op wat je precies doet.

Een teambuilding organiseren doe je voor jouw team

Jij kent je collega’s en de bedrijfscultuur. En zo kan je goed inschatten welk genre teambuilding bij hen kan passen. Waar liggen hun interesses? Wat hebben jullie eerder al als teambuilding gedaan? Wat werkte en wat niet? Maak een goede overweging en hou je collega’s voor ogen bij de keuze van teambuildingactiviteit.

“Goede teambuilding moet inclusief zijn, iedereen moet er zich bij betrokken voelen en er moeten duidelijke doelen en uitdagingen worden afgesproken” stelt professor Martin Euwema (hoogleraar organisatiepsychologie aan de KU Leuven) in Jobat.

Je kan ervoor kiezen de teambuilding als verrassing te houden voor je collega’s of, net omgekeerd, het team te betrekken bij het organiseren van de teambuilding. Dit hoeft niet noodzakelijk via een survey te gaan, je kan ook je ideeën aftoetsen bij het koffieapparaat.

Daarnaast is het ook van belang oog te hebben voor de doelstellingen van de teambuilding. Hebben jullie een erg drukke periode achter de rug, dan kan het beter zijn om te kiezen voor ontspannende en vrijblijvende teambuildingactiviteiten waarbij de klemtoon ligt op het gezellig samenzijn. Bij het begin van het jaar, is het meer waarschijnlijk om de teambuilding als kick-off te presenteren. En dus kan je kiezen voor een meer uitdagend teambuildingconcept.

Heb je nood aan inspiratie? Bekijk hier de beste activiteiten voor jullie volgende teambuilding!

Organiseer altijd een debriefing van je teambuilding

Deze debriefing kan informeel (aan het koffieapparaat) of formeel (via een survey) gebeuren. Als organisator moet je keuzes maken en je kan niet met iedereen rekening houden. Vraag aan de deelnemers wat ze vonden van de teambuildingactiviteit, de locatie, de catering. Wat waren de topmomenten en wat was voor verbetering vatbaar? Gouden informatie voor het organiseren van je volgende teambuilding.

Vector curve

Nieuws, Tips & Tricks
rechtstreeks in jouw inbox?

    Inschrijven
    vector Mobile Menu TeambuildingGuide