Hoe bereid je je team voor op post-covid?

- 27/12/2021 -

Bereid je team voor op het postcoronatijdperk. Heel wat landen kampen momenteel met de ene coronagolf na de andere. De ziekenhuisbedden liggen vol en vaccineren lijkt een race tege... Lees meer

Hoe bereid je je team voor op post-covid?

Bereid je team voor op het postcoronatijdperk

Heel wat landen kampen momenteel met de ene coronagolf na de andere. De ziekenhuisbedden liggen vol en vaccineren lijkt een race tegen de klok. Er is echter eindelijk licht aan het einde van de tunnel en dus snakken we ernaar dat alles snel weer normaal wordt. Logisch ook!

Toch wordt het steeds duidelijker dat we na de pandemie niet meer terug zullen keren naar de werkomgeving van vroeger. Covid heeft het wereldwijde bedrijfsleven immers grondig door elkaar geschud.

Daarom is het cruciaal dat bedrijfsleiders weten hoe ze hun teams optimaal kunnen voorbereiden op de wereld na corona.

Hoe zal het nieuwe normaal er uitzien?

Na de pandemie zal de situatie op de werkvloer bij veel ondernemingen flink gewijzigd zijn. We stappen een nieuw tijdperk binnen waarin telewerk in veel gevallen de norm zal zijn. Voor bedrijven is het dan ook zaak om zich daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. Systemen voor thuiswerk die tijdens corona inderhaast zijn uitgewerkt, zullen behouden blijven en wellicht nog uitgebreid moeten worden. Ook ondernemingen die vóór de crisis al volledig op afstand werkten, zullen een aantal noodzakelijke stappen moeten zetten. Zelfs zij hadden immers nooit kunnen vermoeden dat de pandemie zo’n impact zou hebben op de teamcultuur en de sociale contacten op het werk.

Vóór de pandemie kwamen collega’s af en toe samen tijdens evenementen of bijeenkomsten om de banden aan te halen en contacten te leggen. Ook bij telewerk is dat menselijke contact een elementair aspect. Het ligt echter niet voor de hand om een gelijkaardige ervaring te creëren.

Doordat het effect van de pandemie zo ingrijpend is, zijn er geen voorbeelden voorhanden waarvan bewezen is dat ze werken. Teamleiders en HR-afdelingen zijn dus aangewezen op trial-and-error om een oplossing te vinden die voor de meeste mensen werkt of binnen een bepaald team het gewenste resultaat oplevert.

Hoe bereid je je team erop voor?

Nu duidelijk wordt dat Covid-19 een blijvende invloed zal hebben op de werkplek, is het tijd om je bedrijfsstructuur onder de loep te nemen en de nodige veranderingen te overwegen.

Hier zijn enkele manieren om ook jouw team voor te bereiden op de postpandemische wereld.

Meer digitale hulpmiddelen

Toen corona toesloeg, grepen bedrijven massaal naar digitale tools om al dat thuiswerk in goede banen te leiden.

Die digitale technologieën zullen niet plots verdwijnen als de pandemie eenmaal achter de rug is. Net daarom is het zo belangrijk om je teams blijvend te ondersteunen door de digitalisering op de werkplek te optimaliseren en bij te schaven.

Tegelijkertijd is het slim om als onderneming te analyseren hoe bepaalde consumententrends sinds Covid zijn veranderd, en daar handig op in te spelen. Zal de consument na de pandemie nog steeds vooral online willen winkelen? Zal jouw bestaande online marketingstrategie ook werken na de pandemie?

Door daar vandaag optimaal op te anticiperen kun je je medewerkers voorbereiden op de nieuwe behoeften van de consument in het algemeen en van jouw klanten in het bijzonder.

Bied programma’s voor mentale ondersteuning aan

Grappige Zoom-achtergronden of kinderen die binnenlopen tijdens een belangrijke vergadering, zorgen weleens voor een glimlach tijdens het telewerken. Toch voelt weg zijn van kantoor lang niet altijd even aangenaam of ontspannen aan.

Nu de economie hapert en werkgelegenheid vaak absoluut geen evidentie is, eist de mentale druk zijn tol van de werknemers. Uit een studie gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association blijkt bijvoorbeeld dat druggebruik, angst, depressie en huiselijk geweld toegenomen zijn tijdens deze pandemie.

Vroeger kwamen dergelijke kwesties misschien niet aan bod op het werk. Door de pandemie en thuiswerk zijn deze thema’s vandaag echter een wezenlijk onderdeel van het HR-beleid, dat moest aansluiten bij de nieuwe behoeften van het personeel. Het verdient dan ook aanbeveling om als bedrijf in te zetten op programma’s voor mentale ondersteuning, zodat de medewerkers merken dat ze de nodige hulp aangereikt krijgen om hun werk goed te blijven doen.

Organiseer online teambuildingactiviteiten

Nu werken op afstand een blijver is, bieden online teambuildingactiviteiten interessante mogelijkheden. Hier zijn alvast enkele ideeën:

Organiseer virtuele koffiebreaks

In een fysiek kantoor kunnen werknemers samen lunchen, een koffiepauze nemen of gezellig een glas drinken wanneer ze een lucratieve deal hebben gesloten of een project hebben afgerond. De pandemie heeft hun echter al deze ontspanningsmogelijkheden ontnomen.

Om die ervaring na te bootsen kun je virtuele koffiebreaks organiseren waarbij de medewerkers via Zoom samenkomen om over iets anders dan het werk te praten.

Wil je het toch werkgerelateerd maken, dan kun je aan deze bijeenkomst ook perfect een onlinegame met een leeraspect koppelen.

Organiseer virtuele spelmomenten

Werk je al een hele poos aan een veeleisend project? Trakteer je medewerkers dan op een digitaal spel om hun een ontspannen momentje met de collega’s te gunnen.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Neem hen bijvoorbeeld mee op een reis rond de wereld in teams. Reizen missen we immers allemaal! Of sluit ze op in een virtuele Escape Room, zodat ze hun gezamenlijke besluitvaardigheden en creativiteit kunnen aanscherpen.

Zin in iets eenvoudigers? Dan kun je hen verwennen met een interessante online teamquiz.

Conclusie

De zakenwereld is altijd in beweging, maar de pandemie heeft die evolutie in een stroomversnelling gebracht. In deze veranderende digitale wereld is het dan ook cruciaal om bij te blijven en ook jouw onderneming aan te passen. Gelukkig bestaan hiervoor heel wat interessante oplossingen die inspelen op ieders behoeften.

Vector curve

Nieuws, Tips & Tricks
rechtstreeks in jouw inbox?

    Inschrijven
    vector Mobile Menu TeambuildingGuide