De voordelen van teambuilding

- 27/12/2021 -

Het spreekt voor zich, bij TeambuildingGuide geloven we in de kracht van teamevents. Maar wat zijn de voordelen bij het organiseren van een teambuilding? We zetten enkele argumente... Lees meer

De voordelen van teambuilding

Het spreekt voor zich, bij TeambuildingGuide geloven we in de kracht van teamevents. Maar wat zijn de voordelen bij het organiseren van een teambuilding? We zetten enkele argumenten op een rij.

Je maakt tijd voor elkaar

Op een teambuilding hebben alle medewerkers een lege agenda. Op die dag even niet denken aan deadlines of een immer groeiende to do lijst. Een teambuilding is bij uitstek een ontspannen groepsmoment waarbij iedereen de kans krijgt om elkaar als individu en al groep persoonlijk te leren kennen.

Tijdens een teambuildingactiviteit werken collega´s uit verschillende departementen, met verschillende taken en uit alle lagen van je bedrijf met elkaar samen. Eventuele hierarchie en vastgeroeste patronen verdwijnen waardoor teamleden elkaar beter leren kennen. Het positieve gevolg: meer begrip voor de ander en dus een betere samenwerking.

Talent in huis houden

Betrokkenheid zorgt voor engagement. Collega’s die zich thuis voelen op hun werkplek en een gevoel van samenhorigheid ervaren, zullen niet zo snel op zoek gaan naar een andere uitdaging. Op regelmatige basis een teambuilding organiseren helpt dus om goede medewerkers aan boord te houden.

Inzicht in kwaliteiten

Een goede teambuilding gaat over samenwerking. Ieders bijdrage is nodig om de activiteit tot een goed einde te brengen. Door samen te werken in een ontspannen setting van een teambuilding, kom je meer te weten over elkaars sterke punten en over je eigen kwaliteiten.

Versterken van communicatie

Samenwerken betekent ook communiceren. Het communicatiepatroon verandert echter van zodra een spelelement wordt toegevoegd. De innerlijke drive om het spel tot een goed einde te brengen zorgt voor een meer spontane communicatie, verbaal als non-verbaal.

Het versterken van communicatie gaat niet enkel over de wijze waarop je communiceert, maar ook met wie. Een goede teambuildingactiviteit zorgt ervoor dat je ook praat met collega’s met wie je anders weinig contact hebt.

Samenwerking oefenen

Tijdens een teambuildingactiviteit moeten verschillende taken worden uitgevoerd. Teamleden leren op elkaar en op zichzelf vertrouwen en de activiteit op die manier samen tot een succes te brengen. Je oefent als het ware (op een kleine, overzichtelijke schaal) wat je in je gewone werkomgeving ook doet: je richt je op hetzelfde doel, stelt samen een plan op, je leert elkaars sterke kanten kennen en oefent het samenwerken op zich.

Heeft jouw team ook nood aan extra energie, bekijk dan hier inspiratie voor jullie volgende teambuilding.

Vector curve

Nieuws, Tips & Tricks
rechtstreeks in jouw inbox?

    Inschrijven
    vector Mobile Menu TeambuildingGuide