Tips voor een effectieve virtuele teambuilding

- 27/12/2021 -

We zijn ondertussen al een jaartje gewend aan (permanent) thuiswerken. Dit thuiswerken heeft beslist grote voordelen : het efficiënt gebruik van je tijd, je kan je werk en... Lees meer

Tips voor een effectieve virtuele teambuilding

We zijn ondertussen al een jaartje gewend aan (permanent) thuiswerken. Dit thuiswerken heeft beslist grote voordelen : het efficiënt gebruik van je tijd, je kan je werk en privéleven beter combineren, je kiest je eigen werkplek. Omdat je je goed voelt, ben je ook productiever en gelukkiger in het algemeen.

Dit vele thuiswerk heeft echter ook nadelen. Je kan je eenzaam voelen en afgesneden van de belangrijke zaken op het werk. Regelmatig contact met je collega’s is heel belangrijk. En het kantoor is nu eenmaal een plaats met veelvuldige sociale contacten waar je sterke relaties met je collega’s kan opbouwen.

Als manager moet je hier ook op inspelen. Wanneer je team zelden samen op de werkplek is, moet je de bedrijfscultuur op een andere wijze opbouwen. Dit is belangrijk. Thuiswerkers moeten dezelfde emotionele band ervaren als tijdens het klassieke kantoorwerken.

Dit wordt bevestigd door een studie van Harvard Business Review dat stelt dat nauwe collegialiteit en vriendschap op het werk de tevredenheid van werknemers met 50% verhogen. Verder staat er dat mensen met een beste vriend op het werk zeven keer meer kans hebben om volledig betrokken te zijn bij hun werk.

Het plannen en organiseren van een virtuele teambuilding is een kostenefficiënte en doeltreffende manier om de productiviteit, het geluk en de betrokkenheid van jouw werknemers te verhogen.

Wat is een Remote of Online Teambuilding?

Remote teambuilding, ook wel virtuele teambuilding of online teambuilding genaamd, is een methode om teams op afstand een moment van ontspanning en sociale interactie aan te bieden. Bij sommige virtuele teambuildings is er een bijkomend leereffect. Dan komt de focus te liggen op bvb efficiënte online communicatie of het gebruik van digitale tools.

Kortom, een virtuele teambuilding stelt het hele team in staat elkaar te leren kennen en zinvolle relaties te creëren. Zo krijgen thuiswerkers de kans om te socialiseren en om contact te leggen met collega’s die ze anders lange tijd niet zouden zien.

Een remote teambuilding, verloopt net als gewone, fysieke, teambuilding, behalve dat je niet in dezelfde fysieke ruimte bent. Bij een virtuele teambuilding zit elk teamlid achter zijn of haar computer en werkt het team samen met behulp van online tools zoals videoconferencing en gameplatformen.

Waarom virtuele teambuilding belangrijk is

Het Buffer “State of Remote Work 2018” stelt dat “Remote workers have some unique struggles to work through: Loneliness (21%), collaborating and/or communicating (21%) and distractions at home (16%) are the biggest struggles of remote workers.”

Werknemers die samenwerken op een kantoor bouwen van nature relaties op door face-to-face gesprekken, vergaderingen, lunches,… Externe teams hebben echter dit voordeel niet en dus moeten bedrijven deze interacties virtueel faciliteren door middel van teambuilding activiteiten.

Virtuele teambuilding games zorgen dat werknemers zich betrokken en verbonden voelen met hun medewerkers. Deze activiteiten resulteren in werkgeluk, efficiëntie en een sterker bedrijf.

Welke online teambuilding organiseren?

Een jaar COVID heeft geresulteerd in honderden creatieve ideeën voor virtuele teambuilding. Virtuele teambuilding is populairder dan ooit. Evenementenbureaus blijven nieuwe en spannende manieren bedenken om uw teams te vermaken, te binden en te belonen terwijl ze van thuis uit werken.

Klik op de knop hieronder om de beste online teambuilding activiteiten te ontdekken.

Vector curve

Nieuws, Tips & Tricks
rechtstreeks in jouw inbox?

    Inschrijven
    vector Mobile Menu TeambuildingGuide