5 Teambuilding tips uit de sportwereld

- 27/12/2021 -

Teams waarin werknemers goed op elkaar zijn ingespeeld, zijn ontzettend belangrijk om de vastgelegde doelen van een bedrijf te kunnen behalen. Kan jouw team best wel een boost gebr... Lees meer

5 Teambuilding tips uit de sportwereld

Teams waarin werknemers goed op elkaar zijn ingespeeld, zijn ontzettend belangrijk om de vastgelegde doelen van een bedrijf te kunnen behalen. Kan jouw team best wel een boost gebruiken? Dan komen deze tips uit de sportwereld wellicht als geroepen.

Tijdens een teambuildingsweekend is het vaak belangrijk – net zoals tijdens een gewone werkdag – om goed te kunnen samenwerken met je collega’s. Ook in teamsporten, zoals voetbal of basketbal, is een goede samenwerking van uiterst belang. Met deze tips uit de sportwereld krijg je automatisch een team van winnaars!

1. Zoek een gemeenschappelijke vijand

Wanneer je een gemeenschappelijke vijand hebt, bereik je als team ongetwijfeld veel meer. Competitie maakt mensen alert en zorgt ervoor dat werknemers een extra tandje gaan bijsteken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat die collega’s van de andere verdieping eerder de targets hebben behaald dan jouw team, waarop jullie juist extra jullie best zullen doen om hen in te halen.

Concurrentie is niet alleen goed binnen een bedrijf, ook een ander bedrijf als concurrent beschouwen, maakt dat er algemeen harder wordt gewerkt. Want wie wil er nu niet de beste of de grootste zijn binnen een bepaalde sector?

2. Vier overwinningen

Net als in sport is kampioen zijn een ongelooflijk gevoel. Er volgt (meestal) niet alleen een beker, maar ook een gigantisch feest met je teamspelers. Ook in het bedrijfsleven is het aan te raden om ‘overwinningen’ te vieren.

Schouderklopjes krijgen en complimentjes ontvangen van je collega’s en je grote baas, omdat jullie zo goed bezig zijn, kan ontzettend deugd doen en zorgt voor een soort van verbroedering op de werkvloer.

3. Gun anderen succes

Als anderen beter bezig dan jij, misgun hen dan zeker niet dat succes. Wees oprecht blij als een collega promotie maakt, alleen zo kan je ook het beste uit jezelf halen. In voetbal worden bijvoorbeeld ook geen solospelers geapprecieerd.

Als je een voorzet aan je collega moet geven, zodat deze een bepaalde klant kan overtuigen bijvoorbeeld, doe dit dan ook. Want uiteindelijk zal ook jij hierbij baat hebben.

4. Verlies samen

Verliezen is allesbehalve fijn, maar een verlies kunnen delen met anderen, maakt het leed minder zwaar. Het heeft geen zin om de hele tijd met de vinger te wijzen wanneer er bepaalde zaken fout gaan.

Het beste is om gewoon samen naar een oplossing te zoeken en een eventuele achterstand weg te werken. De manier waarop jouw team omgaat met verlies bepaalt in belangrijke mate de algemene teamspirit.

5. Maak offers voor je team

Deins er niet voor terug om offers te maken voor je team, als dit betekent dat jullie wél bepaalde zaken kunnen klaarspelen.

Je eigen agenda voor even opzij zetten voor het gemeenschappelijke doel kan soms noodzakelijk zijn. En in een goed team zal dit sowieso niet onopgemerkt voorbijgaan. Wedden dat dit geapprecieerd wordt?!

Bron: Managersonline.nl

Vector curve

Nieuws, Tips & Tricks
rechtstreeks in jouw inbox?

    Inschrijven
    vector Mobile Menu TeambuildingGuide